czwartek, 14 lipca 2011
[45]. Szarlotka
CIASTO :
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 4 jajka
JABŁKA :
- 2 kg jabłek
- 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- galaretka cytrynowa
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Razem z cukrem, cukrem waniliowym lekko podsmażyć. Pod koniec dodać rodzynki, cynamon i galaretkę (smażyć tak aby się nie rozpadły).
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i margarynę. Posiekać całość nożem. Dodać 3 żółtka i jedno całe jajko.
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć na chwilę do lodówki.
W prostokątnej formie wyłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim ułożyć jedną część ciasta. Wyłożyć na to jabłka. Jabłka przykryć pianą z białek (ubijamy trzy białka z 1/4 szklanki cukru). Na wierzch kładziemy drugą część ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około godzinę.
Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami ;-)
PeeS : przepis łatwy i tani, a smak rewelacyjny ! Polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pysznie brzmi:)Pysznie brzmi:)
OdpowiedzUsuńTynka : i pysznie smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj wypróbuję Twój przepis ! :)
OdpowiedzUsuńMój adres: http://male-marzenia.blogspot.com/
Pozdrawiam!
MychaM : w takim razie czekam na wiadomość jak Ci wyszedł ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za adres bloga ;*