czwartek, 14 lipca 2011

[45]. Szarlotka


CIASTO :                                                    
- 3 szklanki mąki  
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g  margaryny
- 4 jajka                            

JABŁKA :
- 2 kg jabłek 
- 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dkg rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- galaretka cytrynowa             

Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Razem z cukrem, cukrem waniliowym lekko podsmażyć. Pod koniec dodać rodzynki, cynamon i galaretkę (smażyć tak aby się nie rozpadły). 
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i margarynę. Posiekać całość nożem. Dodać 3 żółtka i jedno całe jajko. 
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Włożyć na chwilę do lodówki. 
W prostokątnej formie wyłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim ułożyć jedną część ciasta. Wyłożyć na to jabłka. Jabłka przykryć pianą z białek (ubijamy trzy białka z 1/4 szklanki cukru). Na wierzch kładziemy drugą część ciasta. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około godzinę. 
Po wyciągnięciu posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjnie smakuje z bitą śmietaną lub lodami ;-)

PeeS : przepis łatwy i tani, a smak rewelacyjny ! Polecam.

4 komentarze:

  1. Pysznie brzmi:)Pysznie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tynka : i pysznie smakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj wypróbuję Twój przepis ! :)

    Mój adres: http://male-marzenia.blogspot.com/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. MychaM : w takim razie czekam na wiadomość jak Ci wyszedł ;-)
    Dziękuję za adres bloga ;*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję i zapraszam ponownie ;**